niedziela, 20 września 2015

Pizza na kalafiorowym spodzie

Kalafior jest bardzo bogatym w witaminy i mikroelementy warzywem. Zawarte w nim wapń, żelazo, cynk, fluor, sód oraz witaminy K, B1, B6, E, P, C wzmacniają nasz układ immunologiczny. Ponadto zawarty w nim sulforan pobudza enzymy zwalczające raka. Niestety, ale podczas obróbki termicznej traci on ok. 70% zawartości witaminy C.
Dzisiaj chciałem pokazać Wam jeden prosty przepis na.... pizzę.


Potrzebne składniki

  • 1 kalafior
  • 250g pieczarek
  • 3 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • przyprawy
  • mozzarella 
Sposób przygotowania: 
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy posiekana w kostkę cebulę i czosnek, po 5 minutach dodajemy sparzone i obrane ze skórki pomidory. Redukujemy wszystko na małym ogniu i powstaje nam sos. Ugotowanego kalafiora ścieramy na tarce i dodajemy 1/3 mozzarelli, aby "ciasto" się związało. Wszystko wykładamy na blaszce i wrzucamy do piekarnika na 180 stopni, na 10 min. Po tym czasie kładziemy resztę składników i z powrotem do piekarnika na 15 min. Smacznego!






1 komentarz:

  1. Bardzo podoba mi się ten kalafiorowy spód i będę musiała wypróbować, tym bardziej, że kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw ;) Całość wygląda smakowicie, ale ja dodatki wierzchnie bym trochę zmodyfikowała :P

    OdpowiedzUsuń