niedziela, 27 września 2015

Dorsz z cytynową nutą

Lekkie, orzeźwiające danie, które przepysznie smakuje.
Od dawna wiadomo, że owoce morze i cytrusy to dwa bratanki. Podkreślają one w szczególny sposób smak ryb. Takie połączenie zapewni wam niepowtarzalny smak oraz minimum pracy.  Dzisiaj zapraszam was na dorsza z cytrynową nutą.



Potrzebne składniki
  • 300g dorsza
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • 3 ząbki czonsku
  • starta skórka z połowy cytryny
  • bazylia
  • 1 łyżka oliwy bądź innego oleju   
  • pietruszka 
    1.
Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę i oprószyć solą, pieprzem.
Połowę cytryny zetrzeć na tarce, wycisnąć sok. Czosnek obrać i posiekać razem z bazylią. Wszystko wymieszać z oliwą. 

2.

Wsadzić dorsza do marynaty i odstawić do lodówki na 30-40 min.
Wyłożyć do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 20 min. Na koniec posypać posiekaną pietruszką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz