piątek, 24 kwietnia 2015

Owsiankowe śniadanie




Cześć!

Dzisiaj chciałem przedstawić wam jeden z moim ulubionych przepisów na owsiankę.
Przepis jest banalny, a jego przygotowanie zajmuje ok. 20 min.
Do jego przygotowania użyłem:
  • płatki owsiane górskie
  • mieszanka studencka
  • orzechy nerkowca
  • truskawki
  • mleko - 100ml
  • jedno jajko
Suche składniki mieszamy w naczyniu żaroodpornym. W misce mieszamy mleko i jajko. Następnie przelewamy naszą "miksturę", polecam robić to łyżką, aby mleko pokryło całą owsiankę. Na sam koniec dodajemy truskawki i wrzucamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, na 20 min.


Takie śniadanie postawi nas szybko na nogi, do tego jest pyszne i pożywne.
Płatki owsiane bogate są w błonnik oraz w najlepsze aminokwasy. Porcja owsianki poprawia pamięć i koncentrację dzięki witaminie B6. Dla osób aktywnych fizycznie wskazana jest witamina B1, aby szybciej się regenerować i unikać nadmiernego zmęczenia.



Nerkowce nie tylko są uważane za najsmaczniejsze orzechy świata, ale też górują nad resztą pod względem pierwiastków. Zawierają duże ilości białka, fosforu, magnezu i cynku.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz