Cześć!
Dzisiaj chciałem przedstawić wam jeden z moim ulubionych przepisów na owsiankę.
Przepis jest banalny, a jego przygotowanie zajmuje ok.
20 min.
Do jego przygotowania użyłem:
- płatki owsiane górskie
- mieszanka studencka
- orzechy nerkowca
- truskawki
- mleko - 100ml
- jedno jajko
Suche składniki mieszamy w naczyniu żaroodpornym. W
misce mieszamy mleko i jajko. Następnie przelewamy naszą "miksturę",
polecam robić to łyżką, aby mleko pokryło całą owsiankę. Na sam koniec dodajemy
truskawki i wrzucamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, na 20 min.
Takie śniadanie postawi nas szybko na nogi, do tego
jest pyszne i pożywne.
Płatki owsiane bogate są w błonnik oraz w najlepsze
aminokwasy. Porcja owsianki poprawia pamięć i koncentrację dzięki
witaminie B6. Dla osób aktywnych fizycznie wskazana jest witamina B1, aby
szybciej się regenerować i unikać nadmiernego zmęczenia.
Nerkowce nie tylko są uważane za najsmaczniejsze
orzechy świata, ale też górują nad resztą pod względem pierwiastków. Zawierają
duże ilości białka, fosforu, magnezu i cynku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz