Cześć!
Lubicie jeść orzechy? U mnie są one nieodłącznym elementem
diety, uwielbiam każdy gatunek, ale brazylijskie i nerkowce zdecydowanie są
moimi faworytami. Ich smak i walory odżywcze są niezastąpione. Dzisiaj
przybliżę Wam troszkę „magiczne” właściwości orzechów brazylijskich
Orzechy brazylijskie bardzo bogate są w tłuszcze, na 100g
przypada aż:
- 15,1g tłuszczów nasyconych
- 24,6g tłuszczów jednonienasyconych
- 20,6g tłuszczów wielonienasyconych
Jeden orzech dostarcza ponad 150% zapotrzebowania dziennego
na selen
Jak wpływa on na nasze zdrowie?
W obecności tego pierwiastka aktywują się przeciwutleniacze –
czyli substancje zabezpieczające organizm przed szkodliwym wpływem czynników
zewnętrznych i substancji rakotwórczych. Poza ogromną dawka witaminy z grupy B
dostarcza również sporo minerałów, t.j. fosfor, magnez, mangan, cynk, potas,
żelazo.
Powstaje wiele teorii na temat orzechów brazylijskich.
Dowodzą one, że białko z orzecha potrafi zastąpić białko zwierzęce, posiada
wszystkie aminokwasy, które powodują szybsza regenerację i ograniczają
starzenie się.
Jak ograniczają starzenie się to trzeba jeść:D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zastępować mąkę mielonymi orzechami w słodkich wypiekach. Ręce mi opadają jak ktoś mówi...ale one takie kaloryczne. Ludziom nie może się pomieścić w głowach, że kalorie kaloriom nierówne.
OdpowiedzUsuń