piątek, 24 kwietnia 2015

Orzechy brazylijskie - ogromna dawka selenu

 Cześć!



Lubicie jeść orzechy? U mnie są one nieodłącznym elementem diety, uwielbiam każdy gatunek, ale brazylijskie i nerkowce zdecydowanie są moimi faworytami. Ich smak i walory odżywcze są niezastąpione. Dzisiaj przybliżę Wam troszkę „magiczne” właściwości orzechów brazylijskich



Orzechy brazylijskie bardzo bogate są w tłuszcze, na 100g przypada aż:

  • 15,1g tłuszczów nasyconych
  • 24,6g tłuszczów jednonienasyconych
  • 20,6g tłuszczów wielonienasyconych
Jeden orzech dostarcza ponad 150% zapotrzebowania dziennego na selen

Jak wpływa on na nasze zdrowie?

W obecności tego pierwiastka aktywują się przeciwutleniacze – czyli substancje zabezpieczające organizm przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych i substancji rakotwórczych. Poza ogromną dawka witaminy z grupy B dostarcza również sporo minerałów, t.j. fosfor, magnez, mangan, cynk, potas, żelazo.

Powstaje wiele teorii na temat orzechów brazylijskich. Dowodzą one, że białko z orzecha potrafi zastąpić białko zwierzęce, posiada wszystkie aminokwasy, które powodują szybsza regenerację i ograniczają starzenie się. 

2 komentarze:

  1. Jak ograniczają starzenie się to trzeba jeść:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię zastępować mąkę mielonymi orzechami w słodkich wypiekach. Ręce mi opadają jak ktoś mówi...ale one takie kaloryczne. Ludziom nie może się pomieścić w głowach, że kalorie kaloriom nierówne.

    OdpowiedzUsuń