sobota, 12 września 2015

Zapiekanka z kaszy gryczanej

Sezon letni się kończy, szkoła się zaczęła, studia już niedługo. Przeprowadzki studentów powoli się zaczynają, szukają stancji, najlepszych miejsc w akademiku. Ja już swoje znalazłem, wraz z nowym domem przychodzi nowy przepis na zapiekankę.


Składniki :
  • 160g kaszy gryczanej
  •  250g mięsa mielonego z szynki
  • 10-15 pomidorków cherry
  • 2 patisony
  • 150g pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  •  przyprawy 



Czosnek i cebulę kroimy drobno w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. W międzyczasie kroimy pieczarki w plastry, pomidorki na pół i patisony w cienkie paski. Kaszę gotujemy w osobny garnuszku w osolonej wodzie al dente.  Po 2-3 minutach do cebuli dorzucamy pieczarki i czekamy, aż puszczą wodę. Mięso mielone dodajemy do naszych warzyw i podsmażamy przez 5 min, po tym czasie wrzucamy pomidorki.  Na koniec mieszamy wszystko z kaszą, wykładamy do naczynia warstwami, na samej górze umieszczając patisony. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni, 20-30 min. Smacznego!

















2 komentarze:

  1. Wygląda i smakuje znakomicie, polecam! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki. Tą zjadłabym z przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń